Zaterdag 5 juli 2014: schelpenzoekdag te Deurganckdoksluis : inschrijven verplicht

Beste Hona-vorser,

Zoals jullie misschien al vernomen hebben, heeft de Raad voor Aardwetenschappen (RAW-CST) de toelating gekregen van het Ministerie van Openbare Werken om 4 x per jaar te gaan zoeken tijdens de graafwerken aan de nieuwe sluis van het Deurganckdok ( haven van Antwerpen ). Dit is een rechtstreeks gevolg van de convenant die we na jaren onderhandelen konden afsluiten tussen de RAW-CST en het Ministerie.

In het verleden werden verzamelaars altijd geweerd op dergelijke werven. Dit is dus een primeur. Om de kansen voor de toekomst veilig te stellen zullen we ons strikt aan de afspraken moeten houden ( en ook aan onze eigen deontologie).

Yoeri Christiaens en Cyriel Matthe, leden van verschillende bij de RAW aangesloten clubs, en vertrouwd met de bouwwerf werden op de coördinatie vergadering aangesteld als tussenpersonen tussen de clubs en de werf. Alles dient dus via hen te gebeuren. Er worden geen afzonderlijke toelatingen gegeven aan verenigingen of individuele leden. Het aantal deelnemers is beperkt tot max. 13 personen per vereniging. Het aantal plaatsen is dus beperkt. Een verantwoordelijke coördinator per club is daarom noodzakelijk.

Iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan deze excursie dient onmiddelijk contact op te nemen via email : info(apestaartje) hona.be We dienen immers een shortlist op te stellen van de mogelijke deelnemers van Hona. Uiterlijk 14 dagen voor de excursie moeten Yoeri en Cyriel een lijst van deelnemers opgesteld hebben om door te sturen naar de werfleider. Dan zal ook de definitieve deelnemerslijst gekend zijn en bekend gemaakt worden. De gelukkigen/ongelukkigen zullen dan per e-mail/telefoon bericht krijgen.

De afzettingen die door deze werken doorsneden gaan worden zijn, van onder tot boven: top Boomse Klei, verdwaald Mioceen zand, Formatie van Kattendijk, Formatie van Lillo met leden Zanden van Oorderen, Zanden van Kruisschans, ?Zanden van Merksem, Pleistocene en Holocene zanden en kleiige zanden. Vooral in de Pliocene Formaties van Kattendijk en Lillo kunnen veel mooie schelpen verzameld worden.

Vermits de plaatsen beperkt zijn, zal er gewerkt worden met datum/uur van aankomst van email. U dient ons de volgende informatie te emailen: – Ik wil deelnemen aan de excursie van zaterdag 5 juli, individueel, met vermelding naam, voornaam, adres, telefoonnummer en email.

Gelieve U enkel op te geven indien u – lid bent van Hona, – effectief kan deelnemen aan de excursie.

Tijdens de excursie kan alleen gezocht worden op storthopen van zand afkomstig uit de bouwput. Het betreden van de bouwput tijdens de excursie is ten strengste verboden. Tevens is het bouwterrein voor de rest afgesloten. Het geeft dus geen zin om zich hierop te begeven zonder toelating. Verder zal u uw lidkaart van Hona (bijgevoegd bij het eerstvolgende tijdschrift) moeten voorleggen bij aanvang van de excursie, en tijdens heel de excursie een fluorescerend Hona hesje dragen (die worden uitgedeeld bij aanvang van de excursie). Ook veiligheidshelm en -schoenen aan! Hierop wordt gecontroleerd!

Snel zijn is de boodschap!