Zondag 3 augustus 2014 : wandeling in Averbode Bos & Heide

De zomer is ondertussen bijna halfweg; tijd om er nog eens met Hona op uit te trekken. Zondag 3 augustus verkennen we de omgeving van de abdij van Averbode. De laatste jaren zijn daar grootschalige natuurinrichtingswerken uitgevoerd in een gebied dat voordien voor commerciële bosbouw werd gebruikt. Waar vroeger monotone naaldhoutculturen stonden, is nu opnieuw plaats gemaakt voor een mozaïek van heide, bos en vijvers. Een heleboel bijzondere plant- en diersoorten profiteerden van de nieuw geschapen milieucondities. Sommigen waren meer dan een eeuw geleden reeds aanwezig in Averbode, maar werden door de intensieve bosbouw verdrongen. Gedurende vele decennia bleven kiemkrachtige zaden en sporen echter in de bodem aanwezig, wachtend op een geschikt moment om terug tevoorschijn te komen. En dat is nu gebeurd….

We gaan dit alles ontdekken tijdens een stevige wandeling door het gebied, waarbij we ook aandacht zullen hebben voor de opbouw van het landschap.

We zullen ook zelf een klein stukje in de vochtige heide plaggen, om zeldzame planten de kans te geven om terug te ontkiemen.

Zorg zeker voor stevig schoeisel en bescherming tegen de zon bij warm weer. Picknicken doen we in de natuur, dus vergeet ook zeker je knapzak niet!

We komen samen op de parking aan de abdij van Averbode (inrit langs de Herseltsebaan 2 te Averbode) om 9.30 u.

 

Tot dan!

 

Geert

 

Alvast tot dan