Zondag 24 augustus 2014: Frasniaanexcursie o.l.v. Willy Vanherle

Op  24 augustus gaan we, zoals naar jaarlijkse gewoonte, op zoek naar fossielen uit het Devoon en meer specifiek uit het Frasniaan.

Een juiste datum heb ik niet kunnen achterhalen, maar de eerste tochten in het Belgische en het Franse Devoon moeten toch al weer van zeker vijftien jaren geleden dateren. Tientallen keren hebben we met kleine en grote groepen, met Belgen, Fransen en Nederlanders, diverse ontsluitingen en groeven onveilig gemaakt. Duizenden fossielen moeten mee haar huis gesleept zijn.

Spijtig genoeg hebben we het aantal locaties die een groepsbezoek toelaten alleen maar zien verminderen. We weten wel dat een doorgedreven onderzoek naar de fossielen die op één bepaalde locatie aanwezig zijn, verschillende zoniet tientallen bezoeken aan deze plaats noodzaken, maar af en toe iets anders, scherpt de apetijt.

Voor dit jaar had ik mijn zinnen gezet op een nieuwe groeve in de buurt van Philippeville maar ondanks smeken en aandringen, werd iedere toegang geweigerd.

Voor deze excursie wil ik me niet vastpinnen aan één of andere locatie. Voordat we het terrein opgaan, overleggen we samen waar we naartoe zullen gaan, al is het vanzelfsprekend dat het in de buurt van Couvin, Chimay, Philippeville moet zijn. Democratischer dan dit kan het niet.

We komen samen op de parking van het station van Couvin om 9 u 30.

De deelnemers worden gevraagd hun deelname aan de excusieleider te willen bevestigen door een mailtje aan willem.vanherle1@telenet.be of via telefoon 011 261412.

 

Willy Vanherle