ZONDAG 22 NOVEMBER: IN HET VOETSPOOR VAN NAPOLEON

In juni 1815 schreef de Gentse rentenier en amateurweerkundige Guillaume Shamp in zijn dagboek : “Het begin van de maand is zeer regenachtig. Onweer op 12, 17 en 20 juni. Het is koud voor de tijd van het jaar en de temperatuur haalt nauwelijks 17 of 18 graden. De wind waait uit het noordwesten”.  Het is in die dagen dat Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen op het plateau van Mont-Saint-Jean nabij Waterloo, niet alleen door het weer maar ook door een uitgekiende strategie van de geallieerden onder leiding van Wellington.

Op zondag 22 november volgen we het spoor van Napoleon tussen Fleurus en Waterloo. We bezoeken geen musea maar gaan in dorpjes en velden op zoek naar sporen en restanten van de slag die 200 jaar geleden Europa hertekende. We bezoeken de slagvelden van Ligny, Quatre Bras en Mont-Saint-Jean, vergelijken het landschap vroeger en nu en de impact van het landschap op de krijgsverrichtingen, bezoeken windmolens, de hoeves Hougoumont en La Haie Sainte en onderweg vertelt William u op boeiende wijze het verhaal van deze veldslag. We komen samen in het dorpje Walhain.  Waarom verklappen we nog niet, maar het heeft te maken met een notaris en aardbeien en … natuurlijk Napoleon.

Samenkomst : kerk van Walhain (ten zuiden van Louvain-La-Neuve) om 9.30 uur

Vervoer : met de wagen van locatie naar locatie. Indien u de mogelijkheid ziet om te carpoolen, dan graag !

De gids : William Vancleynenbreugel (0472/722.100)

Picknick meebrengen want onderweg zijn er geen plaatsen om iets te eten.

Dit bericht is geplaatst in Binnenkort, Excursies. Bookmark de permalink.