vrijdag 5 februari 2016: lezing + film “ijzer maken uit Hagelands erts”

Poster ijzer maken uit Hagelands ertsBeste Honavrienden,

Vanaf het begin van onze tijdrekening werd op verschillende heuveltoppen in het noordelijk Hageland ijzer geproduceerd. Dat gebeurde door het plaatselijke ijzererts of limoniet in kleine oventjes sterk te verhitten, waardoor de onzuiverheden uit het erts smolten en als slakken wegvloeiden. Van het kostbare geproduceerde ijzer vinden we niet veel meer terug: dat werd getransporteerd naar de nederzettingen om verder verwerkt te worden tot nagels en andere gebruiksvoorwerpen. Wat we wel op de heuvels tegenkomen zijn de afvalproducten van dit proces, vnl. ijzerslakken.

Vorig jaar heeft Hona zich voor het eerst aan een archeologisch experiment gewaagd. In Betekom bouwden we een klein oventje om de oude techniek van het ijzer maken beter  te begrijpen. De oven werd gestookt met houtskool en er werd uitsluitend Hagelands erts in verwerkt. Hoe dit experiment is afgelopen kan je vernemen op de lezing + filmavond op vrijdag 5 februari. Na een theoretische inleiding door archeoloog Geert Andries vertonen we een film (ca. 50min.) van Staf Verbeeck. Staf heeft tijdens het filmen niet alleen oog gehad voor ons experiment, maar ook voor de bijhorende randfenomenen. Niet te missen dus…

Deze avond gaat door in het Oud Gemeentehuis van Heverlee op vrijdag 5 februari om 20.00 u.

Iedereen welkom!

 

Dit bericht is geplaatst in Avonden, Binnenkort. Bookmark de permalink.