Uitstap naar het Tournaisiaan van Naast (Soignies)

Beste honaleden,

voor de liefhebbers van fossielen gaan we op zondag 20 maart 2016 op uitstap. We hebben de toelating om in de groeve van Gauthier Wincqz te gaan zoeken. Dit is één van de weinige nog toegelaten plaatsen om het onder Carboon in België te bemonsteren. Het adres van de groeve is: Rue Mademoiselle Hanicq 88 te 7060 Soignies.

Geologisch gezien zitten we in deze groeve in het “Tournaisiaan”, dit is een onderdeel van het onder Carboon. Deze etage is vernoemd naar de grote kalksteenafzettingen die voorkomen in de streek rond Doornik. Binnen dit Tournaisiaan zitten we dan weer specifiek in de Belgische onder-etage die we het Ivoriaan noemen. In de groeve zelf is het voornamelijk de formatie van Ecaussinnes die we gaan bemonsteren, en vooral het lid van Soignies is hier bijzonder fossielrijk. Deze oudste lagen van het Carboon hebben een vastgelegde ouderdom tussen de 350 tot 360 miljoen jaar. De fossielen die we terugvinden in deze formatie van Ecausinnes lijken zeer sterk op de typische koraalriffen die we ook terugvinden in het Devoon van de Calestienne of het anticlinorium van Philipville. Al deze koraalstructuren werden cyclisch bovenop elkaar afgezet en bedekten elkaar gedurende vele miljoenen jaren. Dit gaf aanleiding tot de beroemde en zeer kwalitatieve Belgische blauwe steen. Het is in deze cyclische afzettingen van kalksteen en schiefer, dat we de typische fossielen terugvinden in de oostkant van de groeve. De zeer gegeerde trilobieten.

Praktisch: Afspraak aan de groeve om 9uur 30 stipt. Kinderen onder de 12 jaar zijn in de groeve niet toegelaten. Helm, veiligheidsschoenen en fluo-vestje zijn verplicht. Er mogen maximaal 15 personen in de groeve. Deze tocht is ondertussen volgeboekt, zodat niet meer kan ingeschreven worden.

Deze tocht wordt mogelijk gemaakt mede dankzij Anthonie Hellemond. Bedankt hiervoor.

Annemie, Karel & Pieter

Dit bericht is geplaatst in Binnenkort, Excursies. Bookmark de permalink.