zondag 21 februari 2016: krijt- en vuursteentocht in de omgeving van Haccourt

Beste Honaleden,

 

de geplande archeologische prospectie van de Chartreuzenberg in Holsbeek kan jammer genoeg niet doorgaan op 21 februari, niet alleen omdat de velden er te nat bijliggen, maar ook omdat bijna alle velden ingezaaid zijn of bedekt met oogstafval.

We hebben daarom voor een vervangprogramma gezorgd: op zondag 21/2 proberen we meer te weten te komen over vuursteen of silex. Dit gesteente is sinds de prehistorie een belangrijke grondstof geweest voor allerhande toepassingen. Er is dan ook al heel wat onderzoek naar gedaan. Toch blijft vuursteen voor vele (amateur)archeologen en -geologen een slecht gekende materie. Om hieraan een beetje te verhelpen trekken we naar een groeve, waarin veel silex voorkomt. We zullen er verschillende silexhorizonten observeren en die ook trachten te beschrijven. Nadien kan er ook naar fossielen gezocht worden in de aanwezige krijtlagen.

Opgelet! Veiligheidsbril en stevige handschoenen zijn verplicht voor wie silexblokken wil stukslaan. De veiligheidsvoorschriften van de gids dienen zoals steeds strikt nageleefd te worden.

Afspraakplaats: 8.00 u carpoolparking Rotselaar (Rond Punt). Van daar vertrekken we met zo weinig mogelijk wagens naar Haccourt.

Gelieve in te schrijven voor vrijdag 19/02/2016 via de Honamail.

Geert

Dit bericht is geplaatst in Excursies. Bookmark de permalink.