Zondag 17 maart 2019: Dwars door België II: van Geminiacum naar Pernacum

Vorig jaar ging onze tweede reeks “Dwars door België” van start. Daarbij doorkruisen we ons land via de oude Romeinse heirbaan Bavay-Keulen en gaan we onderweg niet alleen op zoek naar de Romeinse erfenis, maar besteden we ook aandacht aan het landschap, de geologie, de natuur en de algemene cultuurgeschiedenis van de streek die we doorkruisen. Via Bavay, Waudrez, Binche en Malplaquet waren we reeds beland in de Romeinse nederzetting van Geminiacum bij Liberchies.
Zondag 17 maart zetten we onze tocht verder. We vertrekken aan de kerk van Villers-Perwin, een klein dorpje tussen Nijvel en Charleroi en gaan van daar even kijken naar het 19de eeuwse industriële site van Chassart, dat pal op de Romeinse heirbaan werd gebouwd. Van daar verlaten we even onze route voor een wandeling in de buurt van Blanmont. Daar gaan we op zoek naar de resten van een heel oud verdwenen gebergte, het Massief van Brabant. In de beekvalleitjes in de buurt van de middeleeuwse donjon van Alvaux komen we de oudste gesteenten van België tegen. Die werden daar intensief ontgonnen voor het maken van kasseien. met wat geluk staan in de vochtige beekvalleien al een paar mooie voorjaarsbloeiers te pronken.
Na deze wandeling rijden we een heel eind verder naar het oosten, waar we de oude Romeinse heirbaan terugvinden in de buurt van de Mehaignevallei. Daar liggen nog enkele baannederzettingen in Taviers en Braives. Indien er nog tijd is nemen we een kijkje in de kleine steengroeve van Pitet, één van de weinige plaatsen in België waar stollingsgesteenten werden ontgonnen.
Afspraak om 9.30 u aan de kerk van Villers-Perwin.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.