PaleoTime: bezoekers

Paleotime_2018Op zondag 11 november 2018 organiseert Hona in samenwerking met forum Fossiel.net, de Paleobiologische Kring en GVL hét grootste paleontologische evenement van de Benelux, genaamd PaleoTime op de Remysite in Wijgmaal nabij Leuven (Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, België). Iedereen is welkom van 10u tot 17 u en de toegang is gratis.

 

Wie of wat is PaleoTime?

PaleoTime is hét grootste paleontologisch evenement van de Benelux! PaleoTime is er voor en door mensen met interesse in fossielen. Bij PaleoTime voelt zowel de verzamelaar, de citizen-scientist als de wetenschapper zich helemaal thuis: PaleoTime zorgt immers voor onovertroffen ‘paleontology quality time’! Deze editie staan meer dan 40 standhouders uit verschillende landen voor u klaar. Zij bieden een zeer divers en gevarieerd aanbod aan, van ammonieten en trilobieten tot haaientanden en dinosaurusbotten, van recente tot antiquarische lees- en determinatieboeken, wetenschappelijke literatuur, preparatiemateriaal, loepjes, hamers, opbergdoosjes, staandertjes, … en bovenal een berg aan nuttige tips & tricks. PaleoTime has it all!

PaleoTime wil meer zijn dan louter een fossielenbeurs! We hebben onze eigen deontologische code waarbij we zoveel als mogelijk vervalsingen en illegaal het land uitgesmokkelde fossielen proberen te weren. Veel van onze standhouders staan ook open om te ruilen. Je kan dit zien aan een speciaal kenteken op hun stand. PaleoTime wil ook de onderlinge uitwisseling van ervaring en kennis stimuleren, zowel tussen verzamelaars onderling als tussen verzamelaars en wetenschappers. Daarom houden we tijdens de beurs ook een lezingenreeks, de PaleoTime Lectures.

De PaleoTime Lectures !

Drie korte (30 min) krachtige en bovenal boeiende lezingen over een actief wetenschappelijk onderwerp gebracht door goedgebekte wetenschappers en/of citizen-scientists en dat op een zeer verstaanbaar niveau. We zijn verheugd u de volgende sprekers aan te kunnen bieden: Prof Jan Smit, geoloog Pim Kaskes en trilobietenspecialist Allart van Viersen. Wij kijken alvast uit naar de laatste nieuwtjes over de Krijt/Tertiair grens, over Trix de Nederlandse Tyrannosaurus rex en over de trilobieten van Vireux!

jansmit pimkaskes allart_van_viersen2

Waar is PaleoTime en hoe kom ik er ?

Adres: Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, België.

paleotime_6stuks_nl_plan

Met de auto: Autostrade E314 Leuven-Lummen, afrit 20 Wilsele – Kessel-Lo. Komende vanuit Leuven: aan de afrit links opdraaien. Komende vanuit Lummen: aan de afrit rechts opdraaien (richting Wilsele). Na 200m aan de verkeerslichten rechts afslaan (Aarschotsesteenweg, N19). Na 1.8 km aan de volgende verkeerslichten (aan EURO nachtwinkel, wegwijzer Wijgmaal) links inslaan (Weggevoerdenstraat). Blijven volgen tot net voorbij de spoorwegovergang. Parking zoeken. PaleoTime vindt u in het grote rode gebouw het dichtst bij de spoorweg (zie foto).

Parking is er zowel rechtover de ingang van het beursgebouw, aan de overkant van de straat en aan weerszijde van het station van Wijgmaal (50 m).

Reistijd: Vanuit Ede (Nl): 2 uur; vanuit Maastricht: 55 min; vanuit Antwerpen: 45 min, vanuit Luik: 45 min, vanuit Brussel: 20 min.

Met de bus: Neem bus 5 en stap af aan halte Wijgmaal Station, rijstijd: 20 min.

Met de trein: Stoptrein Leuven-Mechelen, halte Wijgmaal. Vertrekkende vanuit Leuven: 1e stopplaats (4 min), Vertrekkende vanuit Mechelen: voorlaatste halte.

remy  beursgebouw

Foto links: de Remy toren. Foto rechts: het rode gebouw waarin PaleoTime plaatsvind.

Wat kost PaleoTime ?

De toegang tot PaleoTime inclusief de PaleoTime Lectures is volledig gratis. Ook de parking is gratis.

Echter, het organiseren van PaleoTime kost natuurlijk handenvol geld, o.a. de huur van de zaal, de huur van tafels, het maken van reclame…PaleoTime wil vooral een educatief en non-commercieel evenement zijn en blijven, en is daarom volledig afhankelijk van de vrije bijdragen van de standhouders, de vrije bijdragen van de bezoekers en de opbrengst van de verkoop van drank en eten (aan democratische prijzen) in de cafetaria. U kan PaleoTime steunen door uw komst, door een vrije bijdrage en door voldoende (verantwoord) te consumeren aan de bar.

De fossielenbeurs van Ede: de Nederlandse versie van PaleoTime ! 

PaleoTime heeft een Nederlands zusje of broertje. Met name op maart 2017 organiseren het forum fossiel.net, de Paleobiologische Kring en de Werkgroep Fossielen Wageningen samen een groots paleontologisch evenement in Ede, evenzeer met standhouders en lezingen.

Enkele sfeerfoto’s van de voorbije edities:

fossielenbeurs2012a fossielenbeurs2012 fossielenbeurs2013a fossielenbeurs2013 fossielenbeurs2013b  fossielenbeurs2015

Meer foto’s van de vorige edities in Wezemaal (toen nog als De Fossielenbeurs; 2015; 20142013) of Holsbeek-Plein (2012).

Verslag van de vorige editie op forum fossiel.net.

Voor al de laatste nieuwtjes: zie onze facebookpagina! Daar vind u ook een filmpje van ROB-tv over de vorige editie.