50 jaar

HONA 1965-2015

50-jaarEen halve eeuw geleden kwamen een aantal vrienden samen om een vereniging te stichten. Ze hadden een achtergrond van scoutsleven, met natuurtochten en –verkenningen,en er samen op uit trekken. Ze wilden samen verder de natuur blijven beleven en hun kennis ervan uitdiepen, en daarbij ook andere geïnteresseerden de kans geven om mee te doen. Dat was de start van onze vereniging, die nu al een halve eeuw actief is. De groei ging snel, zodat al na 5 jaar de vorm van een VZW werd aangenomen.

50 jaar werking van HONA, dat betekent:

 • 200 nummers van ons tijdschrift HONA, met daarin artikels, nieuwsjes, waarnemingen en verslagen van de activiteiten en vondsten
 • 500 avonden met een voordracht of een workshop over alle verschillende aspecten van de natuur
 • 600 tochten: dagtochten, namiddagwandelingen in de zomer, weekendtochten, waarbij telkens zo veel mogelijk facetten van de natuur aan bod komen
 • 30 tentoonstellingen, van een weekend tot een volledige maand, met rondleidingen en begeleidende activiteiten
 • 45 ledenfeesten, waarbij de leden mekaar ontmoeten , hun vondsten van het afgelopen jaar tentoonstellen, en waarbij gesproken wordt over de voorbije en geplande activiteiten, met aansluitend een voordracht door een specialist.

50 jaar activiteiten, dat betekent ook dat vele mensen al die jaren de handen uit de mouwen gestoken hebben om dat allemaal te laten gebeuren:

 • Tochten: de dag zelf gidsen, maar ook vooraf documentatie verzamelen en doornemen en gaan verkennen
 • Voordrachten geven: vroeger dikwijls met dia’s en nu met een powerpoint die moet voorbereid worden
 • Tijdschrift: artikels schrijven en uittikken, nalezen en verbeteren, redactiewerk, vroeger stencilen en de omslag maken in zeefdruk, naar de drukker brengen en terug halen, etiketten plakken,naar post gaan om te verzenden
 • Organisatiewerk: boekhouding, versturen uitnodigingen voor ledenfeesten, regelen zalen, ledenadministratie, schrijven verslagen, subsidies aanvragen
 • Webstek: uitbouwen, beheren en aanvullen
 • Het praktische werk: dit wordt dikwijls over het hoofd gezien, maar zalen klaarzetten, aankopen doen, bereiden en opdienen, afwassen en opruimen zijn onmisbaar

Hierbij onze dank en bewondering voor alle mensen die al die jaren hieraan meewerkten en die nu nog meewerken, en ook aan hun gezinsleden die dat mee mogelijk gemaakt hebben.

Viering 50 jaar HONA

Om het vijftigjarig bestaan te vieren, organiseren we een aantal activiteiten waarin de ver­schil­lende facetten van onze werking tot uiting komen: twee tentoonstellingen en twee publicaties.

De belangrijkste is een tentoonstelling over “De Kesselberg”, geologisch, archeologisch en als natuurwaarde. Deze vond plaats van 11 juli 2015 tot eind augustus 2015 in de Leu­vense Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein. Bij de opening is er een colloquium, waar een boek voorgesteld wordt over liefhebbers en wetenschap op het gebied van paleontologie, natuurbescherming, oudheidkunde en minera­logie; dit is geschreven door eigen leden die doorkneed zijn in die materies.

Aansluitend bij de tentoonstelling komt er een themanummer van het tijdschrift in kleur over de Kesselberg, en wordt er een geleid bezoek aan de Kesselberg georganiseerd.

Van 18 september tot 11 oktober 2015 volgde een tentoonstelling in Gemeenschapscentrum Den Breughel in het gemeentehuis van Haacht met als thema “50 jaar verzamelen: Schatten van onze Aarde”. Ook hierbij komt er een reeks aanvullende activiteiten:

 • Een voordracht op vrijdag 2 oktober om 20 uur over “Ertsen
 • Determinatienamiddag op zaterdag 3 oktober van 14 tot 17 uur
 • Rondleidingen voor scholen en verenigingen

De toegang tot beide tentoon­stellingen is gratis en we nodigen iedereen uit om een bezoek te brengen.