Mineralen ontdekt in België

Aantal mineralen

Eind 2008 zijn er wereldwijd iets meer dan 4.300 mineralen beschreven, en elk jaar komen er tussen de 50 en de 70 bij, na goed­keuring door de International Mineralogical Association.

Mineralen in België

België is vrij rijk aan mineralen. Tijdens HONA-excursies naar de Ardennen wordt er regelmatig naar mineralen gezocht. De meeste frequente mineralen die bij ons gevonden kunnen worden zijn calciet, pyriet, gips, galeniet, kwarts, fluoriet, sideriet enz…

In België zijn er 18 erkende mineralen ontdekt: viaeneïet; richelliet; delvauxiet; destineziet; drugmanniet; hopeïet; ferristrunziet; koninckiet; vantasseliet; willemiet; ardenniet; ottreliet; davreuxiet; fraipontiet; halloysiet; graulichiet-(Ce); stavelotiet-(La); pumpellyiet-(Al).

Ardenniet, Foto : Erik Vercammen

Het mineraal viseïet, in de 19° eeuw beschreven uit de streek van Visé, werd inmiddels gediskrediteerd: met moderne methodes bleek dat viseïet een mengsel is van crandalliet met kwarts. Van destineziet werd lang gedacht dat het identiek is met het eerder beschreven mineraal diadochiet, maar uit recent onderzoek is nu gebleken dat het toch een zelfstandig mineraal is dat tot het trikliene kristalstelselbehoort, terwijl diadochiet wel dezelfde samenstelling heeft, maar amorf is.

[TABLE=2]

Delvauxiet, foto : Erik Vercammen
Vantasseliet, foto : Erik Vercammen
Ferri-Strunziet, foto : Erik Vercammen
Destineziet, foto : Erik Vercammen
Ottreliet, foto : Erik Vercammen
Ardenniet, foto : Erik Vercammen
Pumpellyiet, foto : Erik Vercammen
Willemiet, foto : Erik Vercammen