Vrijdagavond 6 juni 2014: lezing Zeeschildpadden in het antropoceen door Frederik Lerouge

LeatherbackEen slepend vertrek

Het pantser kiest volle zee

Ze komt ooit terug

Zeeschilpadden behoren ongetwijfeld tot één van de meest tot de verbeelding sprekende groep van mariene vertebraten. Sinds mensheugenis verschijnen deze magnifieke dieren met vaste regelmaat op stranden wereldwijd. Ze maken er hun nest, om vervolgens weer het ruime sop te kiezen. Waar ze naartoe gaan, beginnen we pas recent te begrijpen. Voor sommigen een mysterie, een bron van mythische verhalen, voor anderen een welkome bron van voedsel. Afhankelijk van het standpunt worden ze beschouwd als een opportuniteit of een hinderpaal.

Ondanks decennia van onderzoek is nog verrassend weinig echt geweten over deze dieren. In deze lezing tracht Frederik Lerouge een doorsnede te geven van wat onderzoekers naar deze dieren zoal bezig houdt. Hij hangt dit op aan een concreet verhaal over conservering van zeeschildpadden. Dit verhaal speelt zich af in West-Afrika, op een plek waar de paden van zeeschildpadden en mensen elkaar op verschillende manieren kruisen. Op dit raakvlak is niet alles wat het lijkt. Een situatie waar de menselijke noden en belangen en die van de schildpadden in conflict met elkaar lijken, kent onverwacht een oplossing. Desondanks is het steeds moeilijker leven voor zeeschildpadden in het antropoceen. De moeilijkheden waarmee deze dieren geconfronteerd worden, houden ons een confronterende spiegel voor.

De lezing start om 20h00.

Opgelet! Door de verkiezingen kunnen we niet beschikken over ons gebruikelijke clublokaal, en verhuizen we voor één keer naar de zaal waar we de voorbije jaren het ledenfeest hebben gehouden, nl naar de parochiezaal De Plein, Klein Langeveld 30, 3220 Attenhoven (Holsbeek-Plein). Deze zaal is makkelijk bereikbaar als je de afrit Holsbeek neemt van de E314, links nemen (Vuntcomplex), aan de lichten (Aarschotsesteenweg) rechts, en dan de derde straat rechts (Pleinstraat), dan volgen, Klein Langeveld is de eerste straat rechts na de spoorweg. Het gebouw bevindt zich 200 m verder aan de rechterkant, naast de (moderne) kerk. 

 

Dit bericht is geplaatst in Avonden, Binnenkort. Bookmark de permalink.