Zondag 13 nov 2016 14h30-15h00: PaleoTime Lecture 3 – De geheimen van Trix, de Nederlandse Tyrannosaurs rex door Pim Kaskes

pimkaskesNatuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft haar prehistorisch pronkstuk binnen. Vanaf september dit jaar is de tentoonstelling T. rex in Town open voor publiek en kunnen bezoekers oog in oog staan met een levensecht skelet van een Tyrannosaurus rex. Dit exemplaar van deze iconische vleesetende dinosauriër, omgedoopt tot Trix, is in de zomer van 2013 opgegraven uit een zandsteen van Boven-Krijt ouderdom in de badlands van Montana, VS.
Naast een prachtig museumobject is Trix ook van grote wetenschappelijke waarde. Het betreft een vrouwtje op leeftijd van ruim 12 meter lang die veel heeft meegemaakt in haar leven. Met meer dan de helft van de teruggevonden botten is Trix nummer drie op de ranglijst van meest complete T. rexen. Maar wat deze vondst nog specialer maakt is dat Trix de best bewaarde Tyrannosaurus ooit is. De driedimensionale vorm van haar botten is na ongeveer 67 miljoen jaar onder de grond nog steeds intact.
De oorzaak van deze unieke preservatie zal ik bespreken in deze lezing. In het kader van mijn afstudeerscriptie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ben ik een jaar na de opgraving afgereisd naar het graf van Trix in Montana. Met geologisch veldwerk en aanvullende labanalyses hebben we ontdekt dat de eigenschappen van het omliggende gesteente een cruciale rol spelen in haar uitzonderlijk goede bewaring. Verder zal ik een tipje van de sluier oplichten van het toekomstige werk dat we willen verrichten aan het skelet en de leefomgeving van deze Koningin van de Dinosauriërs. Pim Kaskes is net afgestudeerd als sedimentair geoloog aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.