Natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden heeft haar prehistorisch pronkstuk binnen. Vanaf september dit jaar is de tentoonstelling T. rex in Town open voor publiek en kunnen bezoekers oog in oog staan met een levensecht skelet van een Tyrannosaurus rex. Dit exemplaar van deze iconische vleesetende dinosauriër, omgedoopt tot Trix, is in de zomer van 2013 opgegraven uit een zandsteen van Boven-Krijt ouderdom in de badlands van Montana, VS.
Naast een prachtig museumobject is Trix ook van grote wetenschappelijke waarde. Het betreft een vrouwtje op leeftijd van ruim 12 meter lang die veel heeft meegemaakt in haar leven. Met meer dan de helft van de teruggevonden botten is Trix nummer drie op de ranglijst van meest complete T. rexen. Maar wat deze vondst nog specialer maakt is dat Trix de best bewaarde Tyrannosaurus ooit is. De driedimensionale vorm van haar botten is na ongeveer 67 miljoen jaar onder de grond nog steeds intact.
De oorzaak van deze unieke preservatie zal ik bespreken in deze lezing. In het kader van mijn afstudeerscriptie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ben ik een jaar na de opgraving afgereisd naar het graf van Trix in Montana. Met geologisch veldwerk en aanvullende labanalyses hebben we ontdekt dat de eigenschappen van het omliggende gesteente een cruciale rol spelen in haar uitzonderlijk goede bewaring. Verder zal ik een tipje van de sluier oplichten van het toekomstige werk dat we willen verrichten aan het skelet en de leefomgeving van deze Koningin van de Dinosauriërs. Pim Kaskes is net afgestudeerd als sedimentair geoloog aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.
-
Meest recente berichten
- Wandeling door Hoegaarden en zijn gehuchten – zondag 10 juli 2022
- Terriltocht bij Charleroi
- Hemelvaartweekend in de Boulonnais
- 24 April: Natuurwandeling in de Hagelandse fruitstreek: Kapellen (deelgemeente van Glabbeek)
- Onze erevoorzitter Rik Taes is overleden
- Voordracht “Tweelingen” op 1 april 2022
- Dwars door België – de Romeinen achterna
- Hemelvaartweekend in de Boulonnais
- Uitnodiging Algemene Vergadering HONA
- Lidmaatschap 2022
-
Meest recente berichten
Artikels
- 2020/3: Literatuurlijst
- 50 jaar
- Bourse aux fossiles : Paleotime 2020
- Bronnen
- De HONA mailing lijst
- DWARS DOOR BELGIË
- Exhibitors : Paleotime 2020
- Fossielen
- Fossielenbeurs : Paleotime 2020
- Heiligenschijn.
- HONA Weekend : Hoge Veluwe mei 2012
- Mineralen
- Mineralen ontdekt in België
- Plantenfamilies herkennen
- Verzamelaars verzamelen verzamelingen
- Voor scholen
- Wolken
- www.paleotime.eu
- Zand
Categorieën