zondag 18 maart 2018 : Dwars door België II: de Romeinen achterna. Van Bavai naar Binche

Beste Honaleden,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enkele jaren geleden lanceerde Hona haar project “Dwars door België”, waarbij we ons land doorkruisten van west naar oost. Dat leverde een hele reeks boeiende tochten op, beginnend aan de kust, via de Polders, de Kemmelberg, Leie-en Mandelvallei, de streek tussen Dender en Zenne, het Brabants massief, Haspengouw, de Maasvallei en ten slotte eindigend in de Ardennen en Hoge Venen.

Dit jaar pikken we de draad terug op en gaan we letterlijk de Romeinen achterna. We volgen daarbij de Romeinse heirbaan van Bavai (Fr.) naar Keulen (D.). Langs deze baan gaan we op zoek naar sporen uit het Romeins verleden, maar staan we ook stil bij het landschap, de geologie, de flora en fauna.

Beginnen doen we in het Franse stadje Bavai, op een boogscheut van de Belgische grens. Daar bezoeken we het museum en het Romeinse marktplein met zijn authentieke ruïnes van bijna 2000 jaar oud. Picknicken doen we in Bavai  (je kan zelf een knapzak meenemen of iets nuttigen in één van de kleine Horecazaken van de stad).

Vervolgens rijden we over de oude Romeinse heerbaan richting België, om vlak voor de grens het kleine dorpje Malplaquet te bezoeken. Hier vond in 1709 één van de bloedigste veldslagen uit de 18de eeuw plaats. Eindigen doen we in Waudrez bij Binche, een belangrijke Romeinse baannederzetting. Hier worden we verwelkomd door de plaatselijke vrijwilligers van de Statio Romana, die in het hart van de vroegere nederzetting een klein museum hebben ingericht. Daar kunnen we ook afsluiten met een drankje in het museumcafé.

Plaats van afspraak:

9.30 u aan de ingang van het museum, Forum Antique de Bavai.  Er is voldoende parkeergelegenheid aan de rand van het stadje op 5 min wandelen van het centrum.

Mee te brengen: ca € 10,00 voor de toegang van de twee musea; eventueel picknick en warme kledij!

tot zondag!

Geert

Dit bericht is geplaatst in Binnenkort, Excursies. Bookmark de permalink.