Dwars door België – de Romeinen achterna

Basiliek van het Heilig Sacrament in Meerssen

Beste Honaleden,

op zondag 20 maart gaan we terug op pad. Enkele jaren geleden startten we met ons project “dwars door België – de Romeinen achterna”, waarbij we de oude Romeinse heirbaan van Bavay in Frankrijk naar Keulen in Duitsland volgen. We hebben deze tocht gestart op het Romeinse forum van Bavay, en passeerden al langs de nederzettingen van Waudrez, Liberchies, Taviers, Braives en de stad Tongeren.

Op 20 maart vervolgen we onze weg. Ditmaal ligt de klemtoon op het belang van deze Romeinse heirbaan in de middeleeuwen. We starten in Meerssen, vlakbij Maastricht, waar in de Karolingische tijd een belangrijk domein lag. We komen samen om 9.30 u aan het station van Meerssen, Stationsplein 1 (de parking ligt achter het station: opgelet! De inrit ligt vlak achter de slagboom van de overweg…).

Van daaruit rijden we een heel eind naar het oosten, waar we in Baesweiler halt houden aan een oude steenkoolterril. Nu is dit een vredig stadje, maar in de veertiende eeuw was deze plaats het toneel van een grote veldslag. We parkeren aan de parking van het Alexanderpark in de straat Zum Dryerhof (een klein zijstraatje van de Ubacherweg). Hier zullen we ook picknicken in open lucht.

Vervolgens trekken we naar het pottenbakkersmuseum van Langerwehe (Pastoratsweg 1 te 52379 Langerwehe), een typisch voorbeeld van een oubollig maar knus museum, waar we een mooi overzicht krijgen van de zeer belangrijke middeleeuwse locale keramiekproductie, die destijds massaal naar Brabant en verder werd geëxporteerd. Als slot van de dag gaan we nog even een kijkje nemen aan de gigantische bruinkoolgroeve van Hambach. Deze kuil is meer dan 40 vierkante km groot en ongeveer 400 meter diep. We parkeren vlakbij het uizichtpunt te Elsdorf, aan de Koln-Aachener Strasse.