Onze erevoorzitter Rik Taes is overleden

Rik Taes

Rik Taes was in 1965 één van de medestichters van onze vereniging; daarin speelden zijn liefde voor de natuur en zijn oud-scout zijn een grote rol. Hij is vele jaren bestuurslid geweest en was ook lang een goede voorzitter.

Hij heeft veel werk verzet voor onze vereniging: lezingen, dikwijls over zijn vakantiereizen; organisatie van de activiteiten; schrijven van artikels en bijhouden van documentatie; zorgen voor materiaal en lokalen om maar de meest voor de hand liggende te noemen. Dat deed hij met veel inzet en dikwijls met een scheut echte Leuvense humor. Met iedereen had hij goede contacten, zowel binnen als buiten de vereniging.

Hij wist zelf heel veel: zijn liefhebberij bestond vooral uit archeologische zoektochten met zijn familie op de Hagelandse heuvels, maar ook voor middeleeuws aardewerk, paddenstoelen, fossielen, planten en mineralen had hij veel belangstelling. Hij heeft over die onderwerpen zelf een grote verzameling opgebouwd, met veel documentatie en fotoboeken.

Toen zijn kinderen nog klein waren was het hele gezin altijd present op tochten, en samen met zijn vrouw Madeleine (die altijd een ketel lekkere soep kookte) heeft hij gezorgd dat vele ledenfeesten een gezellig samenzijn werden.

Een jaar of acht geleden is hij uit het bestuur gestapt wegens zijn hoge leeftijd (hij was geboren in 1928) en problemen met de gezondheid, maar hij is steeds met veel belangstelling de activiteiten blijven volgen en waar mogelijk aanwezig blijven zijn. Omwille van die inzet werd hij eenparig tot erevoorzitter uitgeroepen. Op zijn 90° verjaardag werd hij nog gevierd, en toen is de foto hierbij genomen. Vorig jaar is zijn echtgenote overleden, een zwaar verlies na meer dan 60 huwelijksjaren. Zijn gezondheid werd aangetast door longproblemen, wat hem uiteindelijk fataal geworden is.  Een groot verlies, niet alleen voor zijn talrijke kinderen en (achter)kleinkinderen, maar zeker ook voor al wie hem gekend heeft.

Erik Vercammen; voorzitter van Hona

  • Begrafenis op zaterdag 16 april om 10.30 uur in de abdijkerk van Vlierbeek
  • Condoleren: https://www.pues.be/condoleren/13829
  • Rouwbrief: https://www.pues.be/sites/default/files/rouwbrieven/Taes%20Rik%20brief.pdf