Naar Keulen: het einde van onze tocht op de Romeinse heirbaan!

Wij hebben de gelegenheid gehad om bijna de hele heirbaan van Boulogne tot Keulen te bezoeken. En nu komt Keulen zelf aan de beurt: Het eindpunt!

Veel goederen werden van en naar hier via de rivieren uit onze streken verscheept, en daarna verder via de Rijn, de Moezel, de Saône en de Rhône, en zo naar Rome. Het moet een bloeiende stad geweest zijn in de Romeinse periode!

Het is de bedoeling om een aantal Romeinse overblijfselen te bezoeken, en ook een stuk van de collectie van het Gallo-Romeins museum. Daarnaast zouden we ook de Sankt-Gereon-kerk bezoeken, een Karolingische kerk waar ook nog wat Romeinse sporen te zien zijn.

We zouden afspreken aan de grote ingang van de Dom, op zondag 2 oktober 2022 om 9u30.

Hoe geraken we er?

Wie met de auto komt kan voor 5€ voor de hele dag parkeren op de parking aan de Severinsbrücke, aan de overkant van de Rijn. Je geeft in google maps “Parkplatz Severinsbrücke” in en komt er zo. Misschien is het op zondag zelfs gratis. Van daar af is het zo’n 25 minuten wandelen via de Rijn naar de Dom. Maar er zijn ook dichter ondergrondse parkings in de binnenstad zelf (wel wat duurder dan).

Plattegrond en routebeschrijving Keulen

Wie met de trein komt moet maar één minuut wandelen vanaf het station, dat is vlakbij.

De wandeling

We kunnen eerst eens de Dom bekijken en daarna het gesloten Gallo-Romeins museum (in restauratie tot 2024) waar we toch een maquette kunnen bewonderen van de vroegere Romeinse stad.

Vandaar volgen we het traject van de Romeinse muur naar het westen toe, waar we Romeinse resten vinden van een ingangspoort, een watersysteem en een toren, tot aan de Sankt Gereon. Die is gelegen buiten de Romeinse muur op een oud Romeins grafveld.  Voor of na het bezoek aan de kerk kunnen we picknicken op het pleintje rond de kerk (breng dus je picknick mee).

Dan volgen we verder het Noord-Westelijk traject van de Romeinse muur naar het zuiden toe, tot aan de vroegere decumanus, en daar gaan we weer naar het oosten richting de Rijn. Misschien kunnen we in de Cecilienstrasse een deel van de collectie van het Gallo-Romeins museum bekijken; die is daar tijdelijk ondergebracht (6€ toegangsprijs).

Ook de Altmarkt moeten we zeker bezoeken, want dat is het oude Romeinse forum waar cardo en decumanus elkaar kruisten. Wie wil kan dan nog wat gaan winkelen in de shoppingstraten van Keulen… Er zijn ook heerlijke terrasjes aan het water in die oude binnenstad….

Plattegrond en routebeschrijving Keulen

Het wordt dus een leuke en boeiende uitstap!

Als je wil meegaan, laat het dan aub. weten aan info@hona.be ,liefst voor 30 september.

Martine Verplaetse

Geert Andries