HONA weekend in de Belgische Ardennen

Zaterdag 30 September en zondag 1 Oktober

Beste Hona-leden,

We nodigen jullie graag uit voor een extra Hona-weekend in onze mooie Belgische Ardennen om de zomer af te sluiten.

Zaterdag 30 september gaan we met William Vancleynenbreugel een mooie dagtocht maken van 17 km. We lopen daarbij niet langs platgetreden paden, dus voor de meesten wel een ontdekking!

De wandeling doet de randen  aan van de Grande Fagne en we volgen de riviertjes Statte en Poleur. Onderweg zien we zowel open veengebied als zure naald- en loofhoudbossen. We hebben uiteraard veel aandacht voor de veenvorming, het ecosysteem van de venen, flora en fauna en doen onderweg ook enkele cultuurhistorische sites aan zoals de dolmen van Solwaster, de oude Belgisch-Pruisische grens en het Croix des fiancés..

Mee te brengen : picknick en eventueel een verrekijker. Waterdicht schoeisel is een absolute must (Het terrein kan er zeer modderig bijliggen!). 

Vertrekpunt : 9.30 uur starten aan de kerk van Solwaster. 

Adres : Solwaster 77, Jalhay.

Zondag 1 oktober gaan we op zoek naar beverdammen in Achouffe. We maken in de “ Vallée des Fées” een wandeling van 6 km in prachtige natuur langs de Ruisseau de Chevral en de Ruisseau de Martin Moulin.  Zodra we het dorpje verlaten komen we in beverland en kunnen we al snel de afgeknaagde bomen en bouwwerken van de bevers bewonderen. Onderweg krijgen we van Lut Debroeck informatie over het leven van de beverfamilies.

Vertrekpunt : 9.30 uur starten op parking van brouwerij Achouffe ,met stevig waterdicht schoeisel.

Adres : Achouffe 6666 Houffalize.

’s Middags picknicken we in het parkje van de brouwerij.

In de namiddag bezoeken we het Bastogne War Museum waar we meer te weten komen over de Slag om de Ardennen of het Ardennenoffensief.  Het was het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945, en werd gewonnen door de geallieerden.

Adres : Colline du Mardasson 5, 6600 Bastogne.

Of voor de liefhebbers van fossielen is er eventueel de mogelijkheid om in de namiddag af te zakken naar de groeve in Burg Reuland. Dat is wel op voorwaarde dat één van de gidsen Luc of Geert aanwezig zijn.

Het is handig voor de organisatie om ongeveer te weten hoeveel deelnemers er zijn. Daarom graag een seintje via info@hona.be .

Hopelijk tot binnenkort om te genieten van een mooi weekend !

Vriendelijke groeten,

Het Hona weekend- team.