Voordracht “Ertsaders” op 19 april 2024

Dit jaar organiseren we weer verschillende avonden, waar telkens een onderwerp wordt uitgelegd met een workshop nadien: daarbij worden er vondsten getoond en kunnen de aanwezigen eigen vondsten meebrengen, om te tonen, te bespreken en te identificeren. 
Onze volgende voordracht gaat door op vrijdag 19 april in VTC De Mixx te Herselt, (Asbroek 1H te  2230 Herselt) in de zaal Hesselt om 20 uur, en hij wordt gegeven door mineralenkenner Erik Vercammen. Onderwerp zijn de ertsmineralen, de grondstoffen waaruit onze metalen worden gewonnen. Deze komen voor in kenmerkende gezelschappen, en ze kunnen op zichzelf mooie kristallen en groepen vormen voor verzamelaars. In de ertsaders, vooral in spleten en holtes daarvan, kunnen er ook veel nieuwe mineralen gevormd worden, met een rijkdom aan kleuren en vormen. Dat alles zal belicht worden met een powerpoint en verschillende mineraalmonsters.
Bezoekers worden uitgenodigd om stukken uit de eigen verzamelingen mee te brengen om te bekijken en te determineren. De toegang is gratis, en belangstellende vrienden of familie zijn van harte welkom. Voor wie wil, zullen er gratis ertsmineralen ter beschikking zijn.

“Gele metalige chalcopyriet en groene malachiet in witte kwarts,
gevonden in een kopermijn bij Zinal in Zwitserland”