Opgelet: tocht naar Vielsalm gaat door op 20 juli in plaats van 14 juli!

Beste Honaleden,

Op zaterdag 20 juli gaan we de streek van Vielsalm verkennen. Het wordt een gevarieerde Hona-uitstap, met aandacht voor Geologie, Archeologie en Natuur in en om de oude leisteen-en coticulegroeven van de Salmvallei.

In de voormiddag maken we een wandeling van zo’n 8 km door het bos- en landbouwgebied tussen Ottré en Regné. Hier werd vroeger massaal naar coticule gegraven, een fijnkorrelig en zeer hard gesteente dat gebruikt werd om scheermessen te slijpen. Deze slijpstenen werden wereldwijd geëxporteerd. Zelfs nu is er nog een uitbating actief, die we mogelijk (afhankelijk van een toelating van de eigenaar) kunnen bezoeken. Om de groeven te betreden zijn veiligheidsschoenen, fluohesje en veiligheidshelm verplicht. De gebied herbergt ook een rijke fauna en flora; bij ons vorig bezoek hebben we hier zelfs de zeldzame Zwarte ooievaar gezien!

Na de middag bezoeken we een coticulemuseum- of atelier , en vervolgens trekken we naar de verlaten leisteengroeven van de Tier de Cahay. Deze groeven zijn ondertussen een prachtig natuurgebied geworden, bekend voor hun zeer bijzondere fauna en flora met o.a. wolfsklauwen en zeldzame varens.

Het grootste deel van de dag blijven we buiten. Breng naast je goed humeur en je picknick zeker aangepaste kledij mee; voor degenen die gesteenten en mineralen willen zoeken is kap- en inpakgerief aan te bevelen!

Gelieve voor deze tocht in te schrijven uiterlijk tegen woensdag 17 juli om 20 u. De ingeschrevenen krijgen dan verdere info i.v.m. afspraakplaats en andere richtlijnen voor deze tocht.

Opgelet: om organisatorische redenen werd deze tocht verplaatst van 14 juli naar zaterdag 20 juli! We zullen vertrekken om 9.30 u. De afspraakplaats is afhankelijk van een eventuele toelating om de groeve te bezoeken.

Hopelijk tot dan!

Geert Andries en Johan Luyckx