Workshop experimentele archeologie: ijzer maken (nieuwe datum!!)

ijzerovenZoals het spreekwoord zegt, moet men het ijzer smeden wanneer het heet is. Maar voor je ijzer kan smeden, moet je ijzer hebben natuurlijk….  En dat gaan we met Hona proberen te maken! Voor de eerste keer in ons 50 jarig bestaan gaan we de experimenteel-archeologische toer op, en gaan we uit Hagelands ijzererts echt ijzer proberen te bekomen. Dat doen we in een nagebouwde primitieve houtskooloven. Via blaasbalgen of luchtpompen proberen we de temperatuur op te drijven tot iets meer dan 1.000 °C. Bij die temperatuur kunnen we de onzuiverheden scheiden van het metaal, en zullen we, met wat geluk, voor het eerst in meer dan 75 jaar Hagelands ijzer produceren!

Hoe gaan we tewerk? Op de Kesselberg en Chartreuzenberg hebben we ondertussen een hoeveelheid ijzererts (limoniet) verzameld. Houtskool werd reeds aangekocht. Maar eerst moeten we een oven bouwen. Dat doen we met leem, die ter plekke zal klaar liggen. Nadat de oven gebouwd is, zal deze voorverwarmd worden met hout, zodat het water uit de leem verdwijnt en er al een lekker temperatuurtje wordt gecreëerd. Daarna begint de eigenlijke verwerking van het ijzererts. We vullen de oven met afwisselende lagen ijzererts en houtskool, en door het vuur aan te jagen hopen we zo na enkele uren een beetje ijzer uit de oven tevoorschijn te kunnen halen. Het hele proces neemt ongeveer een hele dag in beslag.

Wanneer? We plannen de oven te stoken op zondag 7 juni vanaf 9.30 u.  We zoeken  een aantal vrijwilligers om mee te helpen met het opbouwen van de oven, het bedienen van de blaasbalgen of luchtpompen, het vergruizen van het erts, enz…. Allemaal leuke activiteiten waar je ook heel vuil van kan worden. Wij vragen de geïnteresseerden zich in te schrijven via onze webmail ten laatste op woensdag 3 juni 2015. De ingeschrevenen krijgen dan later extra informatie. De activiteit zal doorgaan in Betekom.

Alle leden welkom!

 

Geert

Dit bericht is geplaatst in 50 jaar, Avonden, Binnenkort, Excursies, Geen categorie. Bookmark de permalink.