zondag 20 september 2015: bezoek aan de stad Aarschot en natuurgebied ’s Hertogenheide

Na de opening van onze tentoonstelling in Haacht is het hoog tijd om de beentjes nog eens te strekken. Onder leiding van Eli Geyzels gaan we op verkenning in de stad Aarschot. We bezoeken daarbij niet alleen het stadscentrum, maar maken ook een fikse wandeling door de natuur ten zuiden van de stad. Hier zijn het afgelopen jaar natuurbeheerswerken uitgevoerd in ’s Hertogenheide. Dat is nog altijd één van de grootste heidegebieden van het Hageland. Daarnaast bezoeken we de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar schatkamer. Speciaal voor ons gaat de archiefkamer open, waar we ontvangen worden door archivaris Chris Van Haesendonck. Het Aarschotse kerkarchief bezit een schat aan oude documenten. Eén van de pronkstukken is een authentiek middeleeuws manuscript, dat ongeveer een eeuw spoorloos was en enkele jaren geleden terug ontdekt werd dankzij enkele Honaleden. Wil je weten wie dat waren en hoe dit kostbare document uiteindelijk terug bij de rechtmatige bezitter is beland, dan moet je er zondag zeker bij zijn, want dan krijg je het hele verhaal te horen.

We zullen tijdens de tocht zeker ook stilstaan bij de dramatische gebeurtenissen die zich in en om Aarschot hebben afgespeeld tijdens de eerste wereldoorlog. Onze gids beschikt immers over een uitgebreide collectie briefwisseling die een uniek beeld schetst van het Aarschot in de eerste decennia van vorige eeuw.

’s middags is er gelegenheid om te picknicken in een plaatselijke kroeg.

We komen samen om 9.30 u aan het station van Aarschot. We wandelen deels over onverharde en vochtige paden, dus neem zeker aangepast schoeisel mee!

tot dan!

Geert