4-8 mei 2016: Hemelvaartweekend in Bertrix

Beste Hona-leden,

Het Hemelvaartweekend nadert met rasse schreden. Dit jaar trekken we naar de zuidelijke Ardennen en aanpalend Lotharingen. Als uitvalbasis hebben we een camping in Bertrix genomen. Ondertussen hebben degenen die op de camping verblijven reeds hun voorschot en hun saldo betaald. Enkele leden logeren in de buurt. Het adres van de camping is:

ARDENNEN CAMPING BERTRIX, ROUTE DE MORTEHAN, 6880 BERTRIX, email: info@campingbertrix.be, web: www.campingbertrix.be, Tel : 061 41 22 81 (Nederlands).

Dit adres zal steeds als uitvalbasis gebruikt worden voor de dagtochten. Het is mogelijk om voor één of meerdere dagen aan te sluiten. Gelieve dan wel Uw komst vóór 1 mei te melden via info@hona.be . We raden in dat geval ook aan om tegen 9.00 u naar de camping te komen. Vertrektijden en programma kunnen immers steeds wijzigingen ondergaan in functie van de weersomstandigheden of om organisatorische redenen.

Programma HONA WEEKEND Bertrix 2016

Woensdag 4 mei: inchecken Sommige deelnemers checken woensdag reeds in. Die avond kunnen we een bezoek brengen aan het centrum van het dorp, waar we een hapje kunnen eten en een pintje drinken. Indien het weer het toelaat kunnen we nog een korte avondwandeling maken in de buurt.

Donderdag 5 mei: bezoek aan het museum van de Kelten in Libramont en wandeling in Bertrix (gids: Christel Eyckmans)

9.00 u. wandeling in de omgeving van de camping (ca 9,5 km), met aandacht voor natuur en geologie. Hier gaan we op zoek naar de ontluikende bosflora- en fauna, en houden halt bij een verlaten leisteengroeve. De streek rond Bertrix was samen met de omgeving van Vielsalm en de Franse Ardennen tot ver in de twintigste eeuw een belangrijk productiecentrum van dakleien. Daarvan resteren nog talrijke oude groeven, waarvan we er eentje op onze wandeling tegenkomen.

13.30 u.: picknick op de camping.

14.30 u.: vertrek aan de camping. Verplaatsing met de wagen naar Libramont voor een bezoek aan het kleine maar interessante archeologisch museum. (Place communale 1, 6800 Libramont-Chevigny) Volwassenen betalen € 5 en kinderen €2.

Vrijdag 6 mei: Bezoek aan de burcht van Sedan in de Franse Ardennen en natuurwandeling aan de Semois (gids: William Vancleynenbreugel)

9.00 u.:vertrek op de parking van de camping in Bertrix.

10.00 u.: Samenkomst aan de ingang van de burcht van Sedan (Noord-Frankrijk). GPS : 49.70160, 4.94892

De burcht van Sedan is de grootste middeleeuwse burcht van Europa en is opgetrokken in de 15e en 16e eeuw. In die periode werd het onophoudelijk vergroot en versterkt door de machtige familie La Marck, hertogen van Bouillon en soevereine vorsten van Sedan. We bezoeken dit uitgebreide en indrukwekkende gebouwencomplex van 35.000 m² olv William die er ons zal rondgidsen. Volwassenen betalen 7,40 euro (groepstarief), kinderen tot 18 jaar betalen 5,40 euro.

12.00 u.: Picknick op de omwallingen van de burcht van Sedan. 12.45 u.: Vertrek met de wagen voor een avontuurlijke tocht door de Frans-Belgische Ardennen.

13.30 u. (tijdstip bij benadering !) : Samenkomst aan de kerk van Bohan (deelgemeente van Vresse-sur-Semois). GPS : 49.86397, 4.885529

Bohan is het laatste Belgische dorpje voordat de Semois Frankrijk binnenstroomt. We maken er een avontuurlijke wandeling langs de oevers en hellingen van de Semois en genieten van de prachtige vergezichten, de loofbossen, bronnetjes en voorjaarsflora. De hellingen zijn soms vrij stijl. Voor wie minder goed te been is, is een alternatieve route voorzien.

17.00 u.: Terug in Bohan en nagenieten bij een frisse pint.

Zaterdag 7 mei: trip door Frans Lotharingen (gids:Geert Andries)

9.00 u: vertrek op de parking van de camping in Bertrix. Via Orval rijden we Frans Lotharingen binnen, waar we door het mooie landschap met bossen, weiden en akkers het dorp Avioth (dép. Meuse) bereiken. Hier parkeren we aan de Rue de l’ abbé Delhotel. Dit kleine dorpje wordt gedomineerd door een prachtige Gothische O.-L.V.-kathedraal, die in de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord was. Na het bezoek aan dit unieke monument rijden we verder naar het stadje Montmédy (dép. Meuse) even verderop. In Montmédy bezoeken we de goed bewaarde citadel en het museum. We parkeren er in de citadel in de buurt van de Place de l’Hôtel de Ville. Van op de citadel heb je bij mooi weer een schitterend vergezicht over het omliggende landschap. In de buurt van Montmédy zullen we ook picknicken. Van Montmédy rijden we verder naar Marville (dép. Meuse). We parkeren er aan de Grande Place. Dit typisch Lotharingse stadje is vooral bekend voor de goed bewaarde renaissancehuizen in gele Jurazandsteen. Ook de kerk is de moeite waard, maar deze was tijdens onze voorbereiding niet toegankelijk wegens restauratiewerken. Even verderop ligt de kapel en het kerkhof van St. Hilaire, bekend om zijn knekelhuis (momenteel in restauratie) en de honderden oude grafmonumenten. Er is een degelijke parking vlak voor het kerkhof. Aan deze parking sluiten we de dagtocht af.

Zondag 8 mei: fossielen en geologie in Resteigne (gids: Geert Andries)

10.00 u: vertrek aan de camping. Opgelet: gelieve tijdig uit te checken!

10.45 u.: aankomst aan de kalksteengroeve van Resteigne. Deze ligt aan de Rue de la Carrière (vlakbij huisnr. 146) net voor de brug over de Lesse. Hier is een ruime parking, waar we de auto’s stallen om vervolgens de groeve in te trekken op zoek naar fossielen uit het Devoon. In de kalkstenen zijn vele soorten koralen, brachiopoden, gastropoden, crinoïden en zelfs trilobieten te vinden. We staan er ook even stil bij de geologie, want in de groeve kan men mooie plooistrukturen en andere geologische fenomenen observeren. De groeve is ook op botanisch vlak interessant, met o.a. orchideeën en andere kalkplanten. Na de zoektocht sluiten we het Honaweekend af op een plaatselijk terras.

Praktische info: Wil je meer informatie over het programma of over het Hona-Weekend, dan kan je contact opnemen met Christel Eyckmans. (info@hona.be)

* Mee te brengen: Picknick & drank voor onderweg (voor elke dag), toegangsgeld voor de musea, flora, natuurgidsen, verrekijker, fototoestel, stevig schoeisel, verzamelzakjes en ander verzamelgerief, hamer & beitel, loep.

* We vragen onze kampeerders om tijdig in- en uit te checken. Dit moet U zelf regelen met de campinguitbaters.

* Neem deze uitnodiging mee op tocht! Hierin staan immers alle adressen of GPS-coordinaten van de startpunten voor de tochten, zodat U gemakkelijk Uw weg naar de afspraakplaats kan vinden.

Het Hona-weekend Team.

Dit bericht is geplaatst in Binnenkort, Excursies. Bookmark de permalink.