Vrijdag 4 november: lezing door Erik Vercammen over Bretagne

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bretagne: geologie en stenen

Bretagne is een land van oude “stenen”: menhirs, dolmens en kerken, maar ook de oudste gesteentes van West-Europa, meer dan 2 miljard jaar oud. De streek is bekend om haar getijden en kusten, maar ook om haar “crêpes” en haar rijkdom aan (zee)vogels, terwijl er ook veel plantensoorten voorkomen.

Meer dan redenen genoeg om er op vakantie te gaan, en de streek te verkennen. Dat heeft Erik Vercammen al meerdere keren gedaan, en hij heeft er heel wat foto’s en vondsten van meegebracht. Die heeft hij uitgewerkt tot een voordracht, waarin de nadruk ligt op de rijke geologische geschiedenis, waarvan de sporen nog altijd te vinden zijn: oude gesteentes, mineralen als stauroliet en andaloesiet, en een hele hoop granietintrusies. Daarbij gaat de aandacht speciaal naar de “granit rose’ van Ploumanac’h, met merkwaardige vormen en landschappen, en ook zeldzame geologische verschijnselen. Er worden ook vondsten getoond, eigen vondsten zowel als een verzameling trilobieten van medelid Tony Holemans.

Op vrijdag 4 november om 20u in het Hona clublokaal (Waversebaan 66, 3001 Heverlee).