100.000 jaar oude dennenkegels komen naar het Bos van Aa museum in Zemst

img_7142Het Bos van Aa in Zemst is vandaag een prachtig natuurgebied, maar in de jaren ‘80 en ‘90 van vorige eeuw was het één van Vlaanderens grootste zandwinningsgebieden. Wat echter weinig mensen weten is dat je tussen het zand ook heel wat fossiele botten van mammoeten, neushoorns, rendieren en steppewissenten kon vinden. Vilvoordenaar Marc Spolspoel verzamelde er destijds een hele berg van. Samen met zijn twee vrienden Aldo Impens en Anthonie Hellemond bouwde Marc het fantastische Bos van Aa museum dat in september 2010 in de lokalen van heemkundekring De Semse in de Schoolstraat te Zemst opende. Voorafgaand aan de opbouw van het museum, had Marc ook een visie. Hij wou een museum bouwen waar blinden en slechtzienden baas zijn. ‘In alle andere natuurhistorische musea mag je niets aanraken. Hoe kunnen blinden zich dan een beeld vormen van de dieren die hier ooit hebben rondgelopen als je ze niet aan de botten laat voelen’ dixit Marc. Het museum krijgt steeds meer bezoekers, ook van niet blinden. ‘Maar die mogen wel niet alles aanraken’ zegt Marc. ‘Een ziende maakt hele fragiele dingen meteen kapot, een blinde niet’. Eén van de topstukken van het museum is een hele grote schedel van een mammoetstier, één van de grootste mammoetstieren van noordwest Europa, zo bleek onlangs tijdens een bezoek van de Nederlandse mammoetexpert Dick Mol.
Maar bij het vinden van fossielen hoort ook een factor van geluk. Zo slaagde Marc er destijds niet in om zelf een aantal dennenkegels te vinden. Geert Andries en Stijn Goolaerts van de Leuvense vereniging Hona brengen nu soelaas. Namelijk, op zondag 8 januari om schonken zij enkele prachtig bewaarde dennenkegels en andere fossielen uit hun collectie aan het Bos van Aa museum in het bijzijn van de voorzitter van de lokale heemkring De Semse en de burgemeester. ‘De kegels moeten uit de laatste tussenijstijd dateren’, zegt Geert Andries, die er in de jaren ‘80 vond in de zandgroeve. ‘Ongeveer 100.000 jaar oud dus’ zegt geoloog Stijn Goolaerts. Een bewijs dat men hier in Zemst al heel lang ‘O dennenboom zingt’. Geert en Stijn bezochten het museum vorig jaar met Hona en waren zo onder de indruk van het museum en Marc’s missie, dat ze besloten een deel van hun verzameling te schenken. Hierover verscheen ook wat in de krant. Foto’s van de overdracht, nieuwjaarsreceptie en de wandeling die eraan voorafging. 

Dit bericht is geplaatst in Wetenschapsnieuws. Bookmark de permalink.