Zondag 22 januari 2017: Gallo-Romeins museum Het Toreke te Tienen & natuurgebied Meldertbos te Hoegaarden.

Rode kelkzwam – Meldertbos 3320 Hoegaarden – januari 2004 – foto Karin Frederickx

Rode kelkzwam – Meldertbos 3320 Hoegaarden – januari 2004 – foto Karin Frederickx

Voormiddag – Tienen: Een niet te missen confrontatie met de vondsten van de grootste archeologische site van de Benelux:  Gallo-Romeinse schatten Grijpenveld Tienen – museum Het Toreke – Grote Markt 6 – 3300 Tienen.

Afspraak om 9u30 op de Grote Markt vóór de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk. Gratis parking Kazerne (Sint-Jorisplein) (GPS instellen op Meerdijkstraat 3300 Tienen – in deze straat de doorsteek aan de linkerkant nemen om uit te komen op het Sint-Jorisplein met gratis ruime parkeergelegenheid) op wandelafstand van het centrum).

Tss. 12u & 13u30: lunchpauze – locatie nog te bepalen.

Eventueel vóór of na de lunch korte tussenstop aan één van de oudste romaanse kerkjes uit het land in Gobertangesteen en kwartsiet: Sint-Lambertuskerk – Groot Overlaar (226B bij benadering) – 3300 Tienen.

Namiddag – Hoegaarden: Bezoek aan Meldertbos en neogotisch kasteel in de Haspengouwse leemstreek. Een 50ha groot natuurgebied – omwille van  economische, historische en culturele factoren – sinds 1992 deels onder beheer van Natuurpunt. Een gids zal ons vertellen over de geschiedenis die teruggaat tot het ancien régime waaronder een 19de eeuws aangelegd romantisch Engels landschapspark – sinds 1957 eigendom van de Aalmoezeniers van de Arbeid die er het St. Janscollege oprichtten.

Het hele domein, erkend als beschermd dorpsgezicht, heeft een rijke  en zeer waardevolle biologische diversiteit. Onder andere zorgt de kalkrijke bodem met dood hout in deze periode voor een rijk zwammenbestand zoals de rode kelkzwam, de zeldzame Eikhaas en Gekraagde aardster. De zeldzame kwetsbare Rode kelkzwam is voor het eerst in 1980 in Vlaanderen waargenomen in De Maat in Mol – pas in 1989 in het tweede gebied van Meldertbos. Buiten het herfstseizoen van oktober tot maart te spotten op loofhouttakken van wilg, hazelaar, es, els, esdoorn en linde, tussen groen mos. Takken van enkele meters lang kunnen wel 100 exemplaren bevatten.

Laat u tijdens deze winterwandeling verrassen door de prachtige site.

Afspraak om 13u50 (14u: start wandeling) aan ingang van het bos op hoek Bosbergstraat en Meerstraat te 3320 Meldert(Hoegaarden) – parkeergelegenheid in de Meerstraat en aan de kerk. Laarzen of stevige wandelschoenen aanbevolen.
Contact Karin Frederickx: gsm 0498 771337 Toegangsgelden en/of gidsbeurt(en) worden telkens vóór de aanvang afgerekend.

Dit bericht is geplaatst in Binnenkort, Excursies. Bookmark de permalink.