Zondag 7 juli 2019: natuur en cultuur in Orp-le-Grand

foto: Karin Frederickx – 9 juni 2019 – Fuchs orchis (Dactylorhiza fuchsii)

Waar is het beeld van de kunstschilder uit de 19de en de 20ste eeuw die met z’n veldezel en een hagelwit doek de wijde natuur intrekt om gezellige dorpsgezichten en pittoreske plekjes vast te leggen
… aangewakkerd door de geest van de romantiek…

Aan de oevers van de kronkelende la petite Gette (kleine Gete) in Orp-Jauche (Adorp-Geten) (Waals-Brabant) – een historisch landbouw- en industriegebied – is het aangenaam vertoeven in een oase van rust, interessante en zeldzame vegetatie op een ondergrond uit het Boven Krijt & Midden Paleoceen en met een streekarcheologie uit het jong-paleolithicum.

We bezoeken het pronkstuk van het bouwkundig patrimonium – de merkwaardige grote 12de eeuwse romaanse plattelandsparochiekerk van Orp-le-Grand, gebouwd in de Maasstijl, in de steen van Orp. Verkennen een waterrijk gebied – als klein vogelreservaat van uitzonderlijk belang. Ontdekken wat er zoal leeft en groeit in en op het water en laten een zelf (voor zij die dat wensen) geknutseld klein vlot van natuurlijke materialen varen… met wedstrijd… Na een aantal bezienswaardigheden te hebben gepasseerd komen we aan de rand van een diepe indrukwekkende oude kalksteengroeve – en trekken deze rijk begroeide deels onder water staande krater in om de verscheidenheid aan fauna en flora waar te nemen.

Programma:

9u30 – afspraak op de Place Communale te Orp-le-Grand (parking voorzien)
Ter plaatse maken we (jong en oud !) – voor zij die dat wensen – een klein vlot met natuurlijke materialen (= voorzien). We nemen de vlotjes vervolgens mee – samen met lunchpakket, goede wandelschoenen, ev. verrekijker, fototoestel, regenkledij,… op een korte wandeling om toe te komen aan de kerk ca 11u20.
11u30 – begeleid (+ 15j.: 2 €/pp.) bezoek aan de kerk in Orp-le-Grand
12u30 – lunch mits consumptie in Taverne Le Lyrique – Rue J. Hagnoul 14 – 1350 Orp-le-Grand
ca 13u15 – aanvang natuurwandeling Getevallei met wedstrijd ‘vlotjesvaren’ en bezoek Natuurreservaat ‘Le Paradis’