zondag 28 juli 2019: gesteenten herkennen in de Franse Ardennen

Diabaas uit Monthermé

Beste Honaleden,

afgelopen voorjaar hebben we in samenwerking met de KU Leuven twee workshops georganiseerd rond het herkennen van stollingsgesteenten en sedimentaire gesteenten. We hebben er geleerd om gesteentemonsters op basis van enkele eenvoudige technieken en checklists te herkennen. We konden daarvoor gebruik maken van de rijke collecties van de universiteit en de expertise van haar geologen.

Een volgende logische stap is gesteenten herkennen in het veld. We trekken daarvoor naar de Franse Ardennen, waar we in de buurt van de Maas verschillende soorten stollingsgesteenten en sedimentgesteenten kunnen aantreffen. Die vinden we in een aantal (verlaten) groeves, maar ook in pittoreske beekvalleitjes zoals de beroemde “ravin de Mairupt”. Niet alleen de gesteentefreaks, maar ook de natuurliefhebbers komen dus zeker aan hun trekken! En misschien zijn er ook nog wat fossielen te vinden…

Mee te brengen: stevig schoeisel en kledij, hamer en opbergmateriaal, loupe.

We komen samen om 9.30 u in Vireux op de kleine parking aan de monding van de Viroin in de Maas langs de Avenue Roger Posty (aan het rond punt, bij de frituur).

Gelieve voor deze tocht in te schrijven tegen 26 juli 2019.

tot dan!

 

Geert