Zondag 11 augustus 2019: topnatuur in de vallei van de Asbeek en de Ziepbeek

De Asbeek en de Ziepbeek zijn twee beken die ontspringen aan het kwelwater, op het grensgebied tussen Lanaken en Zutendaal, temidden het Kempens plateau. Beide beken meanderen door een adembenemend landschap van uitgestrekte heidevelden van natte en droge heide, uitgestrekte bossen en prachtige vijvers. Dit gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en behoort tot de meest waardevolle natuurgebieden van Europa. De natuur is er zeer bijzonder met soorten zoals beekprik, nachtzwaluw en typische heidevegetatie zoals ronde zonnedauw, dopheide en beenbreek.

Onze gids is William die een thuismatch speelt en dit gebied op zijn duimpje kent. Hij trekt met ons door dit (voor Vlaanderen) “onmetelijke gebied” en vertelt onderweg over de natuur, het heidebeheer, hoe mensen vroeger leefden van de heide en gidst ons langs verborgen pareltjes zoals een verlaten kerkhof, verborgen poelen en prachtige uitzichtpunten.

Opgelet : het is een dagtocht waarbij we gans de dag in heide en bos vertoeven. Gelieve dus uw picknick mee te nemen tijdens de wandeling. Aangezien we zowel droge als natte heide bezoeken is goed schoeisel aangewezen.

De afspraak is om 9.30 u op de parking van OPZC (Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem), Daalbroekstraat 106 te 3621 Rekem (Lanaken).

Gelieve voor deze tocht in te schrijven voor 8 augustus.

tot dan!