Betekom, de Demervallei, en en het natuurreservaat Vorsdonkbos-Turfputten

Beste Honaleden,

Op zondag 28 november trekken we er weer op uit. We komen samen om 9.30 u op de parking aan de kerk van Betekom (zuidkant) voor een wandeling met oog voor mens en natuur. Voor de middag bezoeken we het dorpscentrum met haar gotische kerk, die we wegens de Coronapandemie alleen van buiten zullen bezichtigen. We hebben er aandacht voor de ontwikkeling van het landschap vanaf de middeleeuwen tot nu.

Picknicken doen we buiten of in de eigen auto.

Na de middag trekken we door de Demervallei tussen Betekom, Gelrode en Aarschot. We bezoeken er onder andere de recent aangesloten meander en het natuurreservaat Vorsdonkbos-Turfputten. Dit reservaat wordt gekenmerkt door een hoge biodiversiteit dankzij de variatie aan biotopen. Het staat echter onder grote druk, enerzijds door recreatie en anderzijds door de oprukkende industrie en overstroming met vervuild water.

De ganse dag blijven we buiten, dus we houden het veilig. Breng naast je goed humeuren je picknick zeker aangepaste kledij en laarzen of ander waterbestendig schoeisel mee, want in de Demervallei kan het heel modderig zijn! En vergeet zeker je Covid-pas en mondmasker niet!

Hopelijk tot dan! Geert Andries