10 september 2023: Oogstwandeling in de Hagelandse fruitstreek: Kapellen (deelgemeente van Glabbeek)

Kapellen (Glabbeek), fruitgemeente van het Hageland.

In september kan elke Eva er steevast de meest verleidelijke appel voor haar Adam vinden en elke Willem Tell kan er dan naar hartenlust oefenen met appels schieten: we zijn immers te midden van de Hagelandse fruitstreek!

Vorig werkingsjaar maakten we tijdens een bloesemwandeling reeds kennis met het mooie dorpje Kapellen. Ook nu passeren we de ene na de andere ‘bogaard’, ditmaal met rijpe peren en appels.

September: de honingbijtjes gaan zich al stilaan voorbereiden op de winter, de peren- en appelboer daarentegen is nog helemaal niet in wintermodus… Hier en daar duikt deze zondag misschien ergens wel een plukker of fruitteler in actie op en wie weet zelfs nog een Brigand.

Onderweg hebben we oog voor alles wat (nog) geoogst kan worden en we houden halt bij een aantal mooie stukjes landschap (o.a. de vallei van de Steenbeek en een mooie holle weg aan de fruitplantages).

Een klein beetje cultuurhistorie staat ook op het programma: het bewonderen van kapelletjes en een heuse kathedraal, de betekenis in de regio van de ‘campagne’, uitleg over een internationaal super gekende urban exploring locatie en niet te vergeten een paar lokale volkslegendes.

De tocht is een achttal kilometer. Best wandelschoenen, regenkledij en rugzak met lunch voor onderweg voorzien. ’s Middags hebben we de mogelijkheid om onze picknick op te eten in het plaatselijke dorpscafé.

Samenkomst om 10:00 u. Bibliotheek Glabbeek, Stationsstraat 14, 3381 Kapellen.

Tochtleider: Johan Laermans

Septemberfoto. Een rijpe bestuiver tussen half geplukte collega-appelbomen
Septemberfoto. Een pas geplukte perenplantage