Zondag 10 juni 2018: Dwars door België II De Romeinen achterna: Van Wodgoriacum naar Geminiacum

Beste Honaleden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

de middeleeuwse stadsmuren van Binche

Op 18 maart ging onze tweede reeks Dwars door België van start. Daarbij doorkruisen we ons land via de oude Romeinse heirbaan van Bavay naar Keulen en gaan we onderweg niet alleen op zoek naar de Romeinse erfenis, maar besteden we ook aandacht aan het landschap, de geologie, de natuur en de algemene cultuurgeschiedenis van de streek die we doorkruisen. Tijdens onze eerste wandeling trokken we van ons vertrekpunt in het Franse Bavay, ooit hoofdstad van de Nerviërs, naar Waudrez bij Binche. Hier lag in de Romeinse tijd de nederzetting Wodgoriacum, waarschijnlijk het eerste belangrijke baanstation op de weg naar Keulen. Onderweg passeerden we nog het grote slagveld van Malplaquet, gelegen tussen twee heirbanen op de grens tussen België en Frankrijk. Hier werd in 1709 een zeer bloedige strijd uitgevochten tussen de Frans/Spaanse legers en een alliantie van o.a. Engelse en Nederlandse troepen.

Zondag 10 juni zetten we onze tocht verder. We vertrekken in Binche, een klein stadje dat zich in de middeleeuwen ontwikkelde aan de rand van het vroegere Wodgoriacum. In Binche bezoeken we de stad, met haar goed bewaarde laat 19de -eeuwse  arbeiderswijken en historische wallen. In het stadspark vinden we de resten terug van het paleis van Maria van Hongarije. Maar Binche is ook interessant op vlak van geologie. In de negentiende eeuw deed men hier een bijzondere ontdekking. Wil je weten wat dat was, moet je zeker mee op tocht gaan. Picknicken doen we bij mooi weer in het park en na de middag vervolgen we onze tocht langs de Heirbaan in de richting van het vroegere Geminiacum. Dat was een baannederzetting, voorzien van een versterking, een belangrijke bron en zelfs een tempel met stenen zuilen. Nu is aan de oppervlakte niets meer te zien van dit rijke verleden, maar we maken een wandeling van een 5-tal km langs de belangrijkste plekken van het site. We vertrekken vanuit het dorpscentrum van Liberchies, dat vlakbij de vroegere Romeinse nederzetting ligt. Na onze wandeling vervolgen we nog even de Romeinse heirbaan, en sluiten de dag af in de buurt van Villers-la-Ville.

Afspraak om 9.30 u op de parking aan de Rue des Boulevards te Binche.

Dit bericht is geplaatst in Excursies. Bookmark de permalink.