Terriltocht bij Charleroi

De terriltocht op 18 juni ( Zaterdag !!)  is de ideale manier om de regio van Charleroi te ontdekken. We lopen niet alleen op versteend bewijs dat België ooit in de tropische zone bevond maar ook dat deze fossiele brandstof aan de basis lag van de industralisering van België. De terrils die we gaan bewandelen geven een unieke kijk op vergane glorie van het steenkoolverleden en staalnijverheid maar geven ook de evolutie weer naar een Charleroi 2.0.

In de voormiddag ontdekken we de terril des Piges in de deelgemeente Dampremy. Het is een van de meest bezochte en symbolische terrils van Charleroi maar ook niet de gemakkelijkste om te beklimmen. De geleverde inspanning wordt wel beloond met een prachtig uitzicht. In de namiddag beklimmen we de terrils van Bois du Cazier in de deelgemeente Marcinelle. Deze terrils zijn opmerkelijk want ze geven de evolutie in de steenkoolontginning weer maar meer uitleg wordt gegeven op de terrils zelf.  Wordt dus vervolgd …

We komen samen om 9.30 u op de parking van het Collège du Sacré-Coeur,  Bd Audent 58, 6000 Charleroi.  De terril des Piges ligt op wandelafstand van deze school.

We kunnen onze picknick nuttigen in het park recht tegenover de school of langs de Samber.

In de namiddag kunnen we de auto achterlaten op de parking van Bois du Cazier, Rue du Cazier 80, 6001 Charleroi.

Op de terrils staan er borden dat het verboden is om de fauna en flora te storen en dat er niet van de paden mag afgeweken worden (dit laatste is enkel geldig voor de terril van Bois du Cazier). Graven in de terril is verboden maar het zoeken naar fossielen is nog altijd toegestaan. Een geologenhamer volstaat om op bepaalde stukken te zoeken.

Als je meegaat gelieve in te schrijven via de Honamail voor 17 juni, met opgave van je telefoonnummer en naam.

Tot dan !

Tochtleider van dienst

Christof Laeremans