Zondag 23 december 2018 : bezoek aan Alden Biezen

Op Zondag 23 december bezoeken we met Hona de tentoonstelling “Limburg tussen staf en troon, 1000 jaar graafschap Loon”, in de landcommanderij Alden Biesen.
De graven van Loon kregen hun territorium in leen van de prins-bisschop (de staf) en de grafelijke rechten van de Duitse keizer (de kroon).
Historicus Frank Decat zal ons gidsen en ongetwijfeld boeiende verhalen vertellen over een stukje België dat nooit tot de Nederlanden behoort heeft en slechts door een rare inval van koning Willem I de naam “Limburg” kreeg.
We laten ons meenemen naar een verleden van leenmannen, leenheren, feodale en allodiale heerlijkheden. Misschien komen we ook de moedige graaf van Hoorn ( Horn) tegen die we nog wel kennen uit onze geschiedenislessen en waarmee het niet zo goed afgelopen is.

’s Middags picknicken we in de open lucht. Er is mogelijkheid om daarna in het “Apostelhuis” een koffie te drinken.
In de namiddag maken we een korte maar mooie natuurwandeling . Startpunt is het Apostelhuis en het eindpunt is de Demervallei aan de parking.
Afspraak om 9.30 H op de parking van de landcommanderij Alden Biezen Kasteelstraat 6 3740 Bilzen.
Recht tegenover de ingang van de waterburcht kan je de gratis parking oprijden via de “Roelants du Vivierlaan”.
Zo geraakt u in Alden Biesen tijdens de wegenwerken:
Verkeer komende van E313 uit Hasselt/Lummen : Op de afrit van de E313 rechts voorsorteren richting Hoeselt. Vanaf hier de N730 blijven volgen tot aan de tweede verkeerslichten en hier linksaf slaan. Deze weg blijven volgen, over de spoorweg heen, om uiteindelijk ter hoogte van Alden Biesen uit te komen.

tot dan!

Christel en Hans

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.