PaleoTime Lecture 2: Sneak peek “Ben” de Plateosaurus door dr. Koen Stein (13u30)

KoenSteinHet Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft er een nieuwe dino bij: “Ben” de Plateosaurus! Zeer binnenkort, op 16 december, wordt “Ben” de nieuwste permanente bewoner van de Galerij van de Dinosauriërs. “Ben” werd gevonden in de groeve Frick in Zwitserland en dankt zijn roepnaam aan de vinder en leider van het opgravingteam Ben Pabst. Door zijn goede relaties met Zwitserland, kreeg het KBIN de eer “Ben” volledig uit te prepareren en te monteren, en om nadien ook het complete skelet tentoon te stellen in haar museum. Bij een dergelijke preparatie en montage komt heel wat kennis, expertise en studiewerk kijken. Hiervoor werd het Plateoteam samengesteld, met daarin topspecialisten van KBIN en Vrije Universiteit Brussel (VUB). Na anderhalf jaar begint “Ben” langzamerhand zijn geheimen prijs te geven. Zo waren Plateosaurussen de eerste echte grote dinosauriërs. Ze groeiden ook relatief snel, en vertoonden de eerste stadia van reuzengroei, die bij hun nazaten de sauropoden tot nooit geziene extremen zouden leiden. Op zondag 12 november om 13u30 brengt Plateoteam-lid en VUB-onderzoeker Koen Stein u alvast een sneak peek van Ben de Plateosaurus. Niet te missen!

Bovendien kan je van 12u30-13u30 ook kennis maken met het Plateoteam aan de KBIN stand. Tijdens de Plateoteam Meet&Greet zullen preparatoren Aldo & Vic u alvast hun ervaringen vertellen van de preparatie van Ben de Plateosaurus.

De PaleoTime Lectures zijn drie korte (30 min) krachtige en bovenal boeiende lezingen over een actief wetenschappelijk onderwerp gebracht door goedgebekte wetenschappers en/of citizen-scientists en dat op een zeer verstaanbaar niveau. Ze zijn een belangrijk onderdeel van PaleoTime, het grootste paleontologische evenement van de Benelux. Naast lezingen zijn er heel wat stands met prachtige fossielen, boeken, preparatiemateriaal, verenigingen, live demonstratie van de preparatie van een trilobietfossiel, een tombola, kinderanimatie, bar en nog veel meer. Gratis toegang! Adres: Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal (Leuven) België.

Benplateo

Dit bericht is geplaatst in Avonden, Binnenkort, Wetenschapsnieuws. Bookmark de permalink.